Бяла риба с кускус
2 порции
30 минути
Лесна за
приготвяне
Необходими съставки:
- 2 х 125 г филе от бяла риба (напримет треска)
- 200 г кускус
- 200 г чери домати
- 2 лимона
- 1 червена люта чушка разрязана на две половини
- 1 малка връзка накъсан босилек
- 2 моркова
- 2 шепи грах или зелен фасул
- 6 маслини без костилки
- 1 - 2 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици балсамов оцет
- Сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200⁰ С (180⁰ C с обдухване).
- Вземете парче алуминиево фолио с размер А4 и сложете едно от филетата върху фолиото.
- Подправете рибата с малко сол и пипер и поръсете с половината от сока и кората на лимона, половината нарязана люта чушка и половината от накъсания босилек.
- Разполовете четири чери домата и ги наредете около рибата.
- Покрийте рибата с още едно парче фолио и загърнете плътно ръбовете.
- Повторете тази процедура с другото парче риба и поставете двата пакета в тава.
- Печете 15 - 18 минути, докато оформените пакети набъбнат.
- Докато рибата се пече, залейте кускуса със 100 мл вряла вода, добавете зехтин, покрийте с фолио и оставете да набъбне 10 минути.
- Сварете морковите и граха или зеления фасул.
- Нарежете останалите домати и ги смесете с морковите, граха или зеления фасул и маслините.
- Овкусете с балсамов оцет, сол и черен пипер.
- Сервирайте с резени лимон за изстискване.